Ασχολείστε με τη κατασκευή site; Μάθετε τα πάντα για τα domain names

Αναρωτιέστε τι είναι τα TLDs, gTLDs, ccTLDs, uTLDs; Ήρθατε στο σωστό μέρος!

Τι είναι το “TLD”; σε τι διαφέρει ένα “gTLD» από ένα “ccTLD”; Και τι είναι το “uTLD”; Γιατί πρέπει να τα ξέρω όλα αυτά; Πώς με βοηθούν με τον σχεδιασμό ιστοσελίδων;

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που γίνονται γύρω από το πρόγραμμα “newgTLD” το οποίο έχει σαν σκοπό του να εισάγει πολλά και διάφορα νέα top-level domains στο σύστημα ονομάτων τομέα, το γνωστό σε όλους μας DNS. Αν λοιπόν όλα αυτά σας φαίνονται Κινέζικα. πράγμα πολύ λογικό για κάποιο πουν δεν ασχολείται επαγγελματικά με τον χώρο του web design ή δεν έχει τον χρόνο να παρακολουθεί όλες τις τελευταίες εξελίξεις, μην ανησυχείτε! Το άρθρο μου θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τα βασικά με απλά και κατανοητά λόγια!

Το Top-Level Domain (TLD) είναι το όνομα με το οποίο καταγράφεται ένα domain, όπως ας πούμε google.com και συνήθως έχει την κατάληξη .com. ωστόσο υπάρχουν πολλά διαφορετικά πιθανά top-level domains εκεί έξω. Το .com είναι απλά το πιο αναγνωρίσημο, αλλά υπάρχουν και καταλήεις για συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων (.mobi για sites με επίκεντρο τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets), ενώ κάθε χώρα έχει και το δικό της TLD για τα site που έχουν τη βάση τους εκεί ή δραστηριοποιούνται εκει. Μερικές από τις πιο γνωστές “εθνικές” καταλήξεις είναι η .co.uk για το Ηνωμένο Βασίλειο, το .de για τη Γερμανία και το .it για την Ιταλία. Κάθε όνομα τομέα (Domain Name) έχει καταχωρηθεί με κάποιου είδους TLD. Παρακάτω θα δούμε αυτά τα TLDs με περισσότερες λεπτομέρειες.

Πριν ξεκινήσουμε, να πούμε ότι τα TLDs είναι γνωστά και σαν καταλήξεις domain, γι’ αυτό και θα χρησιμοποιούμε και τον όρο καταλήξεις στον οδηγό μας.

  • gTLD – Generic Top-Level Domains: Είναι τα πιο γνωστά και τα πιο περιζήτητα domain names. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν οι καταλήξεις .com, .net, .org, .biz, .info, και διάφορες άλλες.

 

  • ccTLD – Country Code Top Level Domains: Πρόκειται για Domains που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για χρήση από sites κάποιας συγκεκριμένης χώρας. Η χώρα στην οποία “ανήκει” το domain μπορεί να θέσει όποιους όρους και περιορισμούς θέλει για τα site που ενδιαφέρονται να τον αποκτήσουν. Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες επιτρέπουν μόνο στους πολίτες τους να χρησιμοποιούν τα ccTLD τους. Άλλες χώρες «νοικιάζουν» TLD τους για χρήση σε χρήστες από όλο τον κόσμο. Οι πιο δημοφιλείς “νοικιασμένες” καταλήξεις για CC domains είναι το .cc το οποίο αντιστοιχεί στα νησιά Cocos, το .ws που αντιστοιχεί στη Δυτική Σαμόα και το .tv για το Τουβαλού.

 

 

  • sTLD – Sponsored Top-Level Domains: Στην πραγματικότητα αποτελούν απλά μια υποδιαίρεση των gTLDs. Πρόκειται για ονόματα που ελέγχονται από ειδικούς οργανισμούς που διοικούν ή επιβλέπουν κάποιο τομέα της βιομηχανίας ή ακόμα και από οργανισμούς που ελέγχουν δημόσιους φορείς ή φορείς κοινής ωφέλειας. Για παράδειγμα, ένα sTLD με τη κατάληξη .museum μπορεί να δοθεί μόνο από το Museum Domain Management Association, που είναι και ο μόνος φορέας που καθορίζει ποιο site και πότε θα μπορέσει να πάρει αυτό το sTLD. Εννοείται πως το συγκεκριμένο δίνεται μόνο σε sites μουσείων.

 

  • utld – Unsponsored Top-Level Domains. Στην ουσία πρόκειται για όλα τα gTLDs που δεν χορηγούνται ή ελέγχονται από κάποιον οργανισμό. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν τα domains με κατάληξη .com και .info. Ο όρος utld χρησιμοποιείται πολύ σπάνια. Σε γενικές γραμμές, όταν κάποιος αναφέρεται στα gTLD, Μιλούν, είναι σαν να μιλάει και για τα utld, αφού στην ουσία είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα.