Τι είναι το domain – τι μπορείτε να κάνετε με αυτό

Τι είναι το domain – τι μπορείτε να κάνετε με αυτό

Τα domains είναι τα ονόματα χώρου(στα Ελληνικά) στο διαδίκτυο. Το google.gr είναι ένα Ελληνικό domain name. Είναι απαραίτητο για κάθε ιστοσελίδα να υπάρχει ένα domain name, γιατί αλλιώς ο χρήστης για να το επισκεφθεί θα έπρεπε να θυμάται μια μεγάλη σειρά από νούμερα(ip) καθώς και την εσωτερική διεύθυνση στον σέρβερ, που φιλοξενείται αυτή η σελίδα. Έτσι για να λυθεί όλο αυτό και να είναι εύκολα προσβάσιμο το διαδίκτυο, υπάρχουν τα domains.

Τα ονόματα χώρου υπάρχουν σε δεκάδες καταλήξεις(ltd). Οι Ελληνικές καταλήξεις είναι .gr / .com.gr / .net.gr / .org.gr / .edu.gr / .gov.gr . Η κατάληξη δεν προσδιορίζει 100% το περιεχόμενο του site(τη γλώσσα του) αλλά προιδεάζει τον επισκέπτη για την χώρα προορισμού. Εαν δείτε π.χ. μια ιστοσελίδα με κατάληξη .ru τότε 99.9% το περιεχόμενο θα είναι στα Ρώσικα!

Πως συνδέονται τα domains με την ιστοσελίδα και τα αρχεία

Τα domains συνδέονται με των server και το πακέτο web hosting μέσω διακομιστών και συγκεκριμένα τους nameservers. Κάθε domain βλέπει στους nameservers που απαιτείται και έτσι γνωρίζει άμεσα, σε ποιόν σέρβερ πρέπει να “κοιτάει” ώστε να τραβάει τα αρχεία της ιστοσελίδας. Συγχρόνως ο server είναι κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να γνωρίζει ότι αν δεχτεί request για το συγκεκριμένο domain, πρέπει να “σερβίρει” τον συγκεκριμένο φάκελο αρχείων που είναι γι’αυτό το domain! Η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο περίπλοκη, όμως αυτό δεν ενδιαφέρει τους επισκέπτες και τους χρήστες. Εαν θέλετε να φτιάξετε τη δική σας ιστοσελίδα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε το domain name και το πακέτο web hosting. Τα υπόλοιπα θα τα κάνει ο πάροχός σας!

Κατοχύρωση domain

Εαν θέλετε να κατοχυρώσετε ένα .gr domain ή με οποιαδήποτε κατάληξη, πρέπει να επιλέξετε έναν εγκεκριμένο καταχωρητή. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί καλοί καταχωρητές με ιστορία και σπουδαία προϊόντα. Η νο1 εταιρεία αυτή τη στιγμή με χιλιάδες πελάτες σε όλη την Ευρώπη είναι το Papaki. Η εταιρεία papaki προσφέρει κατοχύρωση domain name σε δεκάδες καταλήξεις ενώ είναι εγκεκριμένος καταχωρητής από την ΕΕΤΤ για .gr domains. Αυτό σημαίνει ότι συνεργάζεστε με μια εταιρεία μεγάλου κύρους και είστε σίγουροι για τα domains σας.

Σύνδεση domain με web hosting

Αφού κατοχυρώσατε το domain σας, θα πρέπει να το συνδέσετε με το πακέτο web hosting που αγοράσατε ή θα αγοράσετε. Εαν δεν το έχετε κάνει ήδη, οι υπηρεσίες της tophost είναι κορυφαίες στην Ελλάδα. Η εταιρεία προσφέρει web hosting για όλες τις απαιτήσεις και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη των πελατών της. Αφού αγοράσετε το web hosting πακέτο σας, θα λάβετε ένα email που μέσα σ’όλα θα αναφέρονται και οι nameservers(συνήθως 2). Αυτούς τους nameservers θα τους εισάγετε στο Papaki, στο domain που κατοχυρώσατε. Μέσα σε 12-48 ώρες το πακέτο φιλοξενίας σας θα είναι έτοιμο για άμεση χρήση!

Κόστος και διάρκεια χρήσης του domain σας

Το κόστος για τα .gr domains είναι περίπου 10-11€ / έτος. Η ελάχιστη κατοχύρωση είναι για 2 χρόνια ενώ η μέγιστη για 10. Κάθε φορά που ένα domain name φτάνει στη λήξη του πρέπει να ανανεωθεί από τον κάτοχό του. Εαν η ανανέωση δε γίνει μέσα σε 15 ημέρες από τη λήξη του, τότε το domain γίνεται ελεύθερο προς κατοχύρωση από όποιον ενδιαφέρεται. Φροντίστε να μην χάνεται την ημερομηνία λήξης του domain σας και να τα ανανεώνετε πρόορα!